Yumurtadan Civciv Cıkartmak Ve Püf noktaları

Merhaba arkadaşlar Yumurtadan nasıl civciv çıkar kendin yap, püf noktaları ve pratik bilgiler ile size anlatmaya çalişacagim.Evde yapılacak işler hatta deney tadında bilgiler paylaşacagım sizinle.
Adım adım size kendi tecrübelerimi anlatacağım.

Yumurtadan Civciv Cıkartmak Ve pratik bilgiler



İlk Konumuz Yumurta seçimi :

Soru: Marketten aldığım yumurtadan civciv çıkarmi  ?

Cevap: Hayır..Dölsüz yumurtadan civciv çıkmaz.


Arkadaşlar yumurtamızı seçerken öncelikle döllü olmasına dikkat edicez.Yani horoz olan bir kümesten yumurta alıcaz.Horoz tavuğu döller ve yumurtadan civciv çıkımı sağlanır.

Etrafınızda bu işin satişini yapan kumesler illaki vardir eğer yok ise veya farklı cins civcivlere sahip olmak isterseniz vericeğim adresi ziyaret edip ufak bedeller karşiliğinda yumurta alabilirsiniz.

sahibinden.com Kuluckalik yumurta satışı


Kirli kırık çatlak çok ufak veya çok aşırı büyük yumurtaları seçmekten kaçınıyoruz kuluçka için uygun degildir.Eğer guluk bir tavuğunuz var ise sadece yumurtaları tavuğun altına koymanız ve tavuğu rahatsiz edici ortamlardan uzak tutmanız yeterli olacaktir o herşeyi en güzel şekilde yapar sadece kaldığı ortamda suyu ve yemi olsun mümkünse az nemli biraz toprak olsun o toprağa eşelenerek yumurtayi nemlendirir ve kabuğun yumuşamasına yardımcı olur.


Eğer guluk tavuğunuz yok ise bir kuluçka makinasına sahip olmanız gerekiyor bunu 2 şekilde edinebilirsiniz.Satın alacaksınız yada kendiniz yapmalısınız.Ben yapmanızı önermiyorum çünkü saçma sapan sonuçlar çıkıyor ortaya sonuçta muhattabınız bir canlı ve bunlara eziyet etmemek lazım.

Bir Hadisi Şerifte Bizlere Deniyorki:

“Kim boş yere bir serçe kuşunu öldürürse, kuş kıyamet  günü onu Allah’a şikayet edecek ve şöyle diyecektir: ‘Ya Rabbi! Şu adam beni (yemek gibi) bir menfaat için değil, (sırf eğlence olsun diye) boş yere beni öldürdü.” (Nesâî, Dahaya 42; Kenzu’l-Ummal, h. no: 39971)


O yüzden hayvanlara dikkatli davranmamız gerekiyor.

Kuluçta makinasi sıcaklık ayari 37.5 nem ise %60-75 arası olmalıdır Makinanın bulunduğu ortam ise 23 ile 28 derece sicaklıkta olmalıdır.

Yumurtaları en az 12 saatte bir kez çevirmemiz gerekiyor bu en az oran ama kuluçka makinanız manuel ise fazla açıp kapamayın 12 saatte 1 size yeterli olacaktır bundaki amaç civcivin yumurtaya yapişmasını engellemek.

Kuluçka süremiz 21 gün.Bunu Şu şekilde hesaplicaz ilk 24 saat geçtikten sonra 1 gün sayıcaz.Yani ayın 10 nunda saat sabah 8de koyduğunuz yumurta ayın 11 saat sabah 8de 1.gününde olmuş olacak.

Makinde çıkmaya başlayan civcivler yumurtadan çıktıktan sonra 24 saat aç ve susuz kalabilir o yüzden kuruyana kadar ellememeniz lazım arkadaşlar.

Birdahaki yazımda civciv bakımı Her İşin 1 Raconunu size anlatıcağım arkadaşlar hoşçakalın.


Görmüş olduğunuz gibi Her İşin 1 Raconu var arkadaşlar umarım paylaşımı beğenmiş sinizdir.

Lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşin arkadaşlar :)


Yorumlar

  1. MERHABA ARKADAŞLAR
    Ben bim marketten 2 paket bıldırcın yumurtası aldım el yapımı makinam,da 18 tanesi çıktı inanmayacaksınız ama 1 koli tavuk yumurtasından tamamı çıktı
    zaten marketteki yumurtalarım 100/100ü döllü inanmayan aldığı yumurtayı kırarken dikkatle baksın dölsüz yumurtaya denk gelmedim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder